Tips voor de Yoga Mama

Yoga 1e trimester?

Het maakt niet uit of je al een volwaardige yogi bent of een beginner. Het is belangrijk om rekening te houden met je lichaam en wat er gebeurd. Aan de buitenkant zie je nog niks, maar van binnen wordt er hard gewerkt. Misschien vind je het lastig om oefeningen niet meer te kunnen doen, vooral als je oefeningen echt heerlijk vindt. Onthoud dat dit allemaal hoort bij de weg naar MAMA worden. Stap voor Stap naar de geboorte van een moeder. Namaste.

Sommige Pranajama’s (ademhalingsoefeningen)
Probeer pranajama’s te vermijden waarbij je diep ademt zoals de Kapalabhati en Bhastrika. Neusademhalingen zijn goed. Adem in door je neus en uit door je mond. Dat is gelijk al een oefening voor de bevalling. Als je vroeg start zit dit al in je systeem.

Diepe achteroverbuigingen, voorzichtig met deze bewegingen, ze kunnen de baarmoeder verbuigen en de buikspieren overstrekken.

Buikspieroefeningen, in het eerste trimester geen buikspieroefeningen, er is tijdens het eerste trimester nog een hoge kans op een miskraam. Ik ben het nog nooit tegen gekomen, maar zou niet willen dat er een miskraam ontstaat door een buikspier oefening. De buik is juist aan het verzachten, verharden is dan tegengesteld.

Tijdens je 2e en 3e trimester oefenen we met schuinebuikspieren, deze oefeningen zullen je ondersteunen tijdens de bevalling op het moment dat je moet persen.

Sprongen en schokkende bewegingen, deze bewegingen kunnen innesteling verstoren.

Twists, ook als is de baarmoeder nog vrij klein en ligt deze in het bekken, adviseer ik deze oefeningen niet te doen. In plaats daarvan richt je je op je bovenrug (bh band lijn) en zorg je ervoor dat de baby voor blijft.

Prone poses, sommige oefeningen zijn erg fijn, zoals de cobra, zolang je aard via het heiligbeen en je onderrug verlengt, je benen actief gebruikt, zodat je niet een directe druk op je buik hebt. Boog oefeningen danurasana moeten worden vermeden omdat de druk op de baarmoeder te hoog is. Net als de salambhasana.

Ik krijg vaak de vraag: is yoga in je eerste trimester veilig of niet?

De meningen zijn hier over sterk verdeeld. Een docent die ik ken gelooft dat het echt niet kan, terwijl een andere docent zegt dat het geen kwaad kan. Mijn menig zit in het midden. Ik geloof dat je door kunt gaan met je Yoga lessen in je eerste trimester, maar dan niet in de reguliere lessen, maar een speciaal daarvoor bestemde les.

Sommige mensen zeggen dat je gewoon de reguliere yoga les kunt blijven volgen, alleen gaan ze naar mijn mening voorbij aan de verandering van jouw hormonale, psychologische en anatomische veranderingen of je nu al kennis hebt van Yoga of nog niet.

Als je de focus legt op je eerste trimester dan kan het soms zijn dat je misselijk bent of sneller vermoeid. Niet iedere vrouw heeft hier last van. Ik was zelf alleen sneller moe. Dan is er nog het feit dat het fijn is om je docent op tijd op de hoogte te brengen van je zwangerschap, maar ik begrijp ook dat je, vooral in je 1e trimester nog niet iedereen van je zwangerschap wil vertellen.

Omdat ik FertiliteitsYoga Coach ben en ik vrouwen begeleidt op de weg naar zwanger worden en zwanger blijven heb ik de kennis om deze yoga aan te bieden. Wil je graag yoga blijven doen dan raad ik je de FysioYoga les aan of gelijk al de Zwanger & Yoga les.

Hormonen
Wat gebeurt er nu met je hormoon huishouding tijdens je zwangerschap. Je krijgt een boost van de volgende hormonen: Oestrogeen, Progesternon en Relaxin.

Oestrogeen is het hormoon dat er voor zorgt dat je bloed goed doorstroomt, groei en functie van de uterus en je borsten ondersteunt, het vasthouden van sodium en water, zorgt (kan) voor emotionele gevoelsveranderingen, verhoogd de plooibaarheid van je bindweefsel.

Progesternon is het hormoon dat er voor zorgt dat je hypothalmus verhoogt zodat je vet opslaat, verhoogt de basale lichaamstemperatuur, verhoogt het natrium wat door je nieren wordt afgescheiden, verlaagt gastro intestinale mobiliteit, maakt de spieren rond blaas, maag, darm, baarmoeder en sluitspieren zachter.

Relaxin: Ontspant de pezen , spieren en ligamenten. Dit hormoon bevordert het geboorte proces, zorgt voor een verzachtende en verlenging van de cervix en de symphysis (de plaats waar de schaambeenderen samenkomen). Relaxin komt onmiddelijk na conseptie vrij in het lichaam en piekt tot op 3 maanden.

Je begrijpt dat deze 3 hormonen nodig zijn om een veilig nestje te maken voor het groeien van de baby. Door dit effect op je lichaam is het belangrijk om ook in je 1e trimester hiermee rekening te houden tijdens je yoga lessen.